PATLAYICI İLE YIKIM

PATLAYICI İLE YIKIM

4 Mart 2021 Genel 0

Dinamitle İnşaat, Bina ve Yapı Yıkımı

Patlayıcı madde kullanılarak yapılan yıkımlar genellikle büyük binaların, yüksek katlı yapıların, yüksek bacaların, barajların, köprülerin yıkımlarında tercih edilen bir yıkım yöntemidir. Gelişim tarihinin başlangıcı ise 1940 lardır. İkinci Dünya savaşından sonra yerle bir olan Avrupa ve şehirlerinin yeniden ve hızlı inşasında büyük rol oynamış ve geliştirilmiştir.

Gelişmişlik düzeyi yüksek olan Ülkelerde patlatmalı bina yıkımları sayesinde çok yüksek katlı yapıların kolayca yıkıldığı zaman ve maliyet tasarrufunun sağlandığı gözlenmiş ve hızla tüm Dünyada kullanılan bir yöntem haline gelmiştir.

Patlayıcı ile bina yıkımı, kendine has yöntem ve metotları sayesinde Yıkım Mühendisliği gibi profesyonel bir alanın doğuşunuda sağlamış, profesyonel yıkım anlamında insan ve çevreye duyarlı, minumum zarar veren yıkım teknlojileride gelişmesine olanak sağlamıştır.

Patlayıcı İle İnşaat, Bina ve Yapı Yıkımı

Ülkemizde 17 Ağustos Gölcük depreminden sonra ivme kazanan Yıkım Sektörü, afet nedeniyle oluşan zararların minimize edilmesi adına yeniden ve hızlı yerleşim inşaları için eski binaların bertaraf edilmesinde aktif rol almıştır. Kullanılan makine, teçhizat ve yıkım yöntemleri ile ciddi yıkım projeleri yürütülerek yeniden inşa için gerekli zemin oluşturulmuştur.

Profesyonel Yıkım Şirketleri, Patlayıcı ve Dinamitle Kontrollü Yıkım Yapan Firmalar

Gelişmiş Ülkelerde kullanılan kontrollü patlatma tekniği ile beton, betonarme ve çelik yapıların kolayca yıkıldığı ve minumum zarar ile bu eski yapıların bertaraf edildiği bilinmektedir. Ülkemizde de Yamaç Makine İmalat ve İnşaat 1999 yılından bu yana yürütmüş olduğu Profesyonel Yıkım Projelerinde kullanım ömrü tamamlanmış veya afetler sonucu zarar görmüş yapıların yıkımı nı  Avrupa ve ABD standartlarında gerçekleştirmektedir.

Dinamit ile ve Patlayıcı ile Yıkım Uygulama Yöntemi ve Metodları

  • Uygulama yapılacak olan ilin kurum yöneticilerinin katılacağı bir koordinasyon kurulu toplantısı yapılır.
  • Patlatma yapılacak bölgede güvenli alan tespiti yapılarak bölgenin bir haritası çıkarılır (Safety Plan) ve kurum yöneticileri ile paylaşılır.
  • Yapıların beton kalite testleri ve donatı yoğunluğu tespiti yapılır. Test sonuçlarına göre her bir taşıyıcı kolon veya perdeler için kullanılacak patlayıcı yoğunluğu ve yerleştirme açıları belirlenir.
  • Yapının özelliklerine göre formüle edilerek projelendirilir. Her bir patlayıcının gecikme kapsülleri ve infilak süreleri tespit edilir. Planlama bir simülasyon olarak hazırlanır, yetkililerle paylaşılır ve onay alınır.
  • Patlayıcıların temini için izin alınır ve özel araçlara yüklenerek sahaya getirilir.
  • Sahada çalışacak personel sürekli olarak toprağa saplanmış olan bakır çubuğa dokunarak üzerlerindeki statik elektriği boşaltırlar. Projelere uygun olarak konuşlandırmalar tamamlanır.
  • Patlayıcı yerleştirilen taşıyıcılar kauçuk keçe ve tel çitle sıkıca sarılır.
  •  Ateşleyici fünye bağlanmadan önce test cihazı ile akım testi yapılır.
  • Safety planda belirtilen alan güvenlik güçlerinin yardımıyla boşaltılarak korumaya alınır. Ateşleyici fünye bağlanır.
  • Patlatma Mühendisi / ateşçi son 1 dakika anonsunu yapar ve sirenler çalmaya başlar. Son 10 saniye sesli olarak geri sayım yapılır ve patlatma gerçekleştirilir.
  • 5 dk süreyle sahaya kimse girmeyerek beklenilir. 5 dk sonunda Patlatma Mühendisi / Ateşleyici sahaya girerek infilak etmemiş patlayıcıları tespit ederek imha edecektir.
  • Daha sonra durum normal anonsu geçilir ve her şey normale döner.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir